Aurinkosähköä vesivaraajaan

Aurinkosähköä vesivaraajaan

ViestiKirjoittaja Kriitikko » 26.03.2016 22:46

Aurinkosähkön hyödyntämisessä kotitalouskäyttöön suurimmaksi ongelmaksi mielestäni muodostuu tuoton ja kulutuksen huono kohtaaminen. Tuotto on parhaimmillaan lämmityskauden ulkopuolella ja päiväaikaan, jolloin asunnot ovat lisäksi pääasiassa tyhjillään. Lämmin käyttövesi on yksi parhaimmista energian varastointatavoista ja tuoton siirtäminen kulutushuippuaikaan onnistuu kohtuukustannuksin.
Lämmintä vettä käytetään suuria määriä iltaisin ja aamulla. Tavallisen 300 litran boilerin termostaatti kytkee verkovirran lämmitysvastukseen hyvin nopeasti boilerin lämpötilan laskettua eli boileria lämpiää pääasiassa illalla, yöllä ja aamulla. Tällöin aurinkosähköä ei ole vielä saatavilla. Lisäksi illalla veden käyttö on yleensä niin suurta, että tavallisen boilerin lämpö ei riitä kunnolla aamuksi, jos lämmitystä ei tehdä yöllä.
Hommasta saisi mielekkään, jos boilerin peruslämpötilaa voisi ylläpitää esim. 55 asteessa verkkosähköllä ja mikäli päivisin sitten saadaan aurinkosähköä, niin nostetaan veden lämpö esim. 90 asteeseen. Tällöin tavallisen boilerin lämpökapasiteetti kasvaisi ja lämpö riittäisi myös seuraavalle päivälle kunnes mahdollinen auringonpaiste taas lämmittää vettä. Jos ei sattusi paistamaan, niin verkkosähkö pitäisi tästä huolimatta lämpötilan riittävänä.
Ongelmaan löytyy hyvin vähän valmiita ratkaisuja ja näistä nectarsunin laite vaikuttaa aika valmiilta ratkaisulta.

http://nectarsun.com/wp-content/uploads ... 1.1-EN.pdf
http://techluck.com/index.php#specs

Kummankin laitteen spekseissä kehoitetaan pitämään säätimen ja varaajan välinen kytkentäjohdin mahdollisimman lyhyenä. Elektroniikan tuntemukseni on varsin rajallista ja ihmettelen mistä tämä suositus johtuu. Virta on alle 10A ja jännite vaihtelee kymmenistä volteista alle 230V. Käsittääkseni tämän ei pitäisi aiheuttaa pidemmälle kaapeloinnille ongelmia. Koska tehonrajoitus tehdään pulssittamalla, niin syntyykö radiotaajuisia häiriöitä ja pitkät kaapelit säteilevät ne sitten tehokkaasti ympäristöön? Teoriassa tästä pääsee käsittääkseni eroon käyttämällä suojattuja kaapeleita. Vai onko tämän kaltaisilla laitteilla sisäisiä värähtelytaipumuksia, jota pitkät kaapelit korostavat ja laite tuhoutuu. Kummankaan laitteen valmistaja ei joko halua tai osaa kertoa syytä suositukseen, vaan kiertävät suoraa kysymystä.
Vastaavien laitteiden kuten tehonsäätimien, taajuusmuuttajien ym. kanssa en ole huomannut olevan mitään erityistä syytä rajoittaa normaaleja kaapelipituuksia kunhan kaapeli soveltuu siirrettälle teholle.

Osaako joku asiaa paremmin tunteva kertoa, mistä suositus voisi johtua?
Kriitikko
 
Viestit: 71
Liittynyt: 01.11.2015 11:13

Re: Aurinkosähköä vesivaraajaan

ViestiKirjoittaja siviili2003 » 31.03.2016 19:01

Aurinkosähköähän vois käyttää syöttöveden esilämmitykseen tai vaikka käyttöverkostoon laskettavan pienemmän vesimäärän lämmitykseen juuri ennen käyttöä, jos on oletettavissa että aiot pestä käsiäsi ja tarviit kuumaa vettä jotain 5 litraa, niin pienellä ennakoinnilla voisit jonkun painonapin kautta ohjata akustosta virtaa ns. putkilämmittimeen, joka kuumentaa huoneenlämpöisen veden nopeasti 55 celsiukseen, joka on jo aika kuumaa, sitä minä vaan ihmettelen miksei tätä tekniikkaa ole jo hyödynnetty tavan sähköverkostoissa käytettäväksi, jos talo lämpiää kaukolämmöllä tai vaikka omalla polttokattilalämmöllä, niin onhan se kuitenkin hullua lämmittää vettä vesiboilerissa sähköllä, koska kuitenkin boilerin eristeet ja vesiputkisto vuotaa lämpöö sisätiloihin, se on siis suoraa sähkölämmitystä, tommoisella putkilämmitys tekniikalla saadaan nopeesti lämmintävettä, ilman suuria sähkölaskuja.
Avatar
siviili2003
 
Viestit: 2908
Liittynyt: 16.09.2009 20:08

Re: Aurinkosähköä vesivaraajaan

ViestiKirjoittaja Kriitikko » 01.04.2016 18:02

Mainitsemaasi tarkoitukseen voi käyttää läpivirtauslämmitintä. Se lämmittää vettä ainoastaan sen määrän mikä käytetään. Ei ole isoja boilereita eikä lämmönhukkaa. Ongelma vain on hetkellisesti tarvittava erittäin suuri teho, sillä muutoin tarvittavaa vesimäärää ei saada lämpimäksi. Muutama kilovatti ei riitä vaan tarvitaan lähes kymmenkertainen määrä tehoa.
Akustoon sähkön varastoimisessa ei ole verkkosähkötaloudessa järjen häivää. Akut ovat kalliita, lataus/purkusykli hävittää tavallisen akun tapauksessa energiasta lähes kolmasosan, akustosta pitäisi ottaa hetkellisesti erittäin suuria virtoja ulos, elektroniikan kestoikä on rajallinen ym.ym.

Syöttöveden esilämmittäminen aurinkosähköllä ei ole hyvä ratkaisu, sillä auringon paistaessa päivällä ei juuri käytetä vettä.

Boilerin hyviä puolia ovat, että vettä saadaan pidettyä suuri määrä lämpimänä kohtuullisella tehontarpeella ja häviöillä. 300 litran boilerista riittää perheelle vettä vaikka sitä kulutettaisiin hyvin pienessä ajassa satoja litroja. Käytetty vesi saadaan muutamien tuntien kuluessa lämpimäksi normaalilla 3kW vastuksella. Kuoren lämpöhäviöt ovat noin 1-1,5kW luokkaa vuorokaudessa.

Aurinkopaneelin hyötysuhde on noin 20%. Jos vettä lämmitettäisiin esim. tyhjöputkikerääjillä, niin hyötysuhde olisi kolmin nelinkertainen ja tasolämmittimilläkin vähintäänkin tuplat. Sähköpaneelit eivät siis ole mikään hyvä ratkaisu, mutta helpoiten integroitavissa valmiiseen taloon.

Mutta entä se varsinainen kysymys? Miksi noiden tehonsäätimien ja boilerin välisen kaapelin pitäisi olla lyhyt?
Kriitikko
 
Viestit: 71
Liittynyt: 01.11.2015 11:13


Paluu Aurinkoenergia

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron