lämmön pakeneminen/johtuminen ??

lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja penttinen » 23.07.2010 02:20

Tämä on lainattu tiede-foorumilta. Havainto on kiintoisa. lieneekö todellinen ?? Ilmiö voi olla samankaltainen kuin putkien jäätyminen pakkasen lauhtuessa. (kylmä menee "karkuun")

"Jos on kiehuvaa vettä sisältävä kattila ja sen veden kaataa pois ja lorottaa kylmää vettä tilalle, niin kattilan reunoissa oleva lämpö ikäänkuin pakenee kylmää kohti kädensijoja jolloin näpit palaa."
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja mikar » 23.07.2010 14:22

Mielenkiintoista.

Sinänsä lämpö kaiketi aina siirtyy kuumemmasta kylmempään. Sanonta kylmä hohtaa kylmyyttä ei pitäne paikkansa, vaan siinäkin tapahtuu tämä termodynamiikan perussääntö.

Myös lämmönsiirtoneste on toisaalta usein hieman huonosti käytetty termi, esim. vesi, öljy (tai ilma) ovat huonoja lämmönjohtajia (kuten myös sähkön). Toki voi laittaa suolaa veteen, mutta monissa sovelluksissa tukee silloin korroosio ongelmaksi. Metallineste on erinomainen lämmönjohtaja, esim. sula natrium ydinvoimaloissa, mutta natrium on vaarallinen kotisovelluksissa.
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/article374003.ece
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja mikar » 23.07.2010 19:42

Taitaapi olla osaltaan myös kysymys lämpöliikkeestä. Kuumana vesimolekyylithän ovat voimakkaassa liikkeessä ja lämpö siirtyy kattilan pohjasta veteen.

Kun kylmää vettä eli pienempi lämpöliike, niin oliskos silloin eristämisvaikutus vielä vedellä suurempi kuin kuumana.

Metallissahan lämpö siirtyy helposti ja siten lämpöä siirtyy ei-eristettyyn metalliseen ripaan. Voipi vaikutus olla suurempi, jos ei laita paljon vettä kattilaan (muu osa ilmaeristeessä).
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja jussik5 » 23.07.2010 20:14

Moro

Nämä seuraavat ovat Walter Russell.in kirjasta The Home Study Course.
Omasta mielestäni hyvinkin selventäviä, eli seitsemän lakia.
Kukin saa ite kääntää ;)

FIRST LAW:
Cold generates energy. Heat radiates energy. Cold multiplies. It cannot divide for it is the falcrum of the universe which must extend to multiply. Heat divides. It cannot multiply but can be multiplied.

SECOND LAW:
Every action must be preceded and folowed by its equal and opposite reaction. Heat is the reaction of cold. Heat could not come into being save for the compressive action of cold, nor could it repeat itself without losing itself in basic cold.

THIRD LAW:
Cold is static, unchanging and unconditioned. It eternally lives. Cold light is the basic ONE THING of the universe. Heat waves are dynamic, forever changing and dually conditioned. They are eternally living and dying to simulate life.

FOURTH LAW:
Cold light is the omnipresent basis of universal intelligence and energy. Hot waves of light, which man calls matter, are a simulation of intelligence and energy. There is no intelligence or energy in matter.

FIFTH LAW:
Static cold and dynamic heat express their opposite energies at angles of ninety degrees from their axes of rotation. Cold retains its static, motionless condition along wave axes where motion ceases at points of maximum heat, while heat extends along equators to again expand as cold. This balanced interchanging completes the wave cycle.

SIXTH LAW:
Cold compresses. Cold multiplies cold to create heat. Heat expands to divide heat into cold. Varied pressures of heat constitute the octave color spectrum cycles and the octave chemical cycles of matter. Their varied wave lengths are tha basis of our mathematics.

SEVENTH LAW:
Long low waves of low potential and high frequencies constitute the invisible spectrum and low density gases, while short high waves of high potential and low frequencies constitute the basis for high density solids.
"Jos tietäisit 3, 6 ja 9 suuremmoisuuden, sinulla olisi avain universumiin"
Nikola Tesla
Avatar
jussik5
Site Admin
 
Viestit: 1295
Liittynyt: 16.09.2009 17:43

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja penttinen » 24.07.2010 11:41

Kyllä tuon esittämäni ilmiön täytyy olla puppua. Mietin tuossa, että kaikkien digitaalisten lämpömittareiden anturien pitäisi näyttää ensin kuumempaa, mikäli lämpötila rajusti laskee. Anturihan on metallia, ja oletetaan se vaikkapa mittaavan nesteen lämpötilaa putkessa, jossa virtaa vesi.
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja matpitka » 02.08.2010 09:45

Tiedetään että kuuma vesi jäätyy nopeammin kuin kylmä vesi. Mpemba efekti: löytyy Wikipediasta. Tämäkin näyttää rikkovan termodynamiikan toista pääsääntöä.

Oma selitykseni on että veden rakenne riippuu lämpötilasta. Tiedetaan etta neutroni ja elektronisironassa atto-sekunti aikaskaalassa vesi kayttaytyy kuten H1.5O. Joka neljas H atomi tai protoni on "nakymaton". Tama viittaisi etta mukana on kahdenlaista faasia ja riippuen taman eksoottisen faasin osuudesta (joka riippuu lämpötilasta) veden ominaisuudet vaihtelevat. Tama 2-faasi malli selittaa veden anomaaliseen kayttaytymisen. Se heijastuisi myos vetysidosten muodostamien klusterien määränä ja rakenteena. "Nakymaton" faasi jaatyisi hitaammin. Kuumassa vedessa "nakymattoman" faasin osuus olisi pienempi ja taman vuoksi se jaahtyisi hitaammin ja lopputulos olisi erilaista jaata kuin kylman veden jaatymisessa syntyva.
Rontgendiffraktiolla tama voitaisiin testata.

En tiedä voisiko äskeisessä efektissa olla kyse samasta. Lämpö johtuu tehokkaamin kädensijan kautta kuin kylmän mutta paljon hitaammin jaahtyvan veden kautta.
matpitka
 

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja Vipunen » 02.08.2010 13:55

matpitka kirjoitti: Joka neljas H atomi tai protoni on "nakymaton". Tama viittaisi etta mukana on kahdenlaista faasia ja riippuen taman eksoottisen faasin osuudesta (joka riippuu lämpötilasta) veden ominaisuudet vaihtelevat. Tama 2-faasi malli selittaa veden anomaaliseen kayttaytymisen. Se heijastuisi myos vetysidosten muodostamien klusterien määränä ja rakenteena. "Nakymaton" faasi jaatyisi hitaammin.


Tuosta tulee mieleen ns. "koirasvesi" jota ei tahdo saada sitten millään kiehumaan. Aikoinaan edellisessä asuinpaikassa ja asunnossa "akkani" (vaimo pohjalaisittain ;) ) keitti vettä ja alkoi ihmettelemään, kun ei kiehu ei sitten millään. Meni puolituntia eikä kiehunut, alkoi epäilemään että liesi on rauska. Ei kuitenkaan ollut, ilmiö toistui pari kertaa jälkeenkin. Syksyllä käväisimme Rypölän torpalla vanhojen koneiden päivillä, Talon isäntä alkoi kyselemään että oletteko koskaan kuulleet "koirasvedestä"? Eipä tietenkään ja hän jatkoi olleensa kertausharjoituksissa ja kaveri oli hakenut pakilla vettä purosta, keittänyt ja keittänyt sitä eikä kiehunut. Ihmeteltyään sitä, torpan isäntä oli tunnistanut ilmiön ja käskenyt, "heitä vesi pois ja hae uutta, että saadaan vihdoinkin sitä kahviakin keitettyä".

Tietääkseni koirasvesi vesi ei myöskään kovin herkästi jäädy.
"Kaikkea on opeteltu, mutta kaikkea ei ole käsketty teherä".
Könnin mestari
Vipunen
 
Viestit: 345
Liittynyt: 02.10.2009 01:51

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja mikar » 02.08.2010 14:12

Moi!

Tulihan se koiteltua, kuumeenkos ripa vai ei. Iso metallikattila oli täynnä vettä, ja kiehuvana laitoin pois ja tilalle hanakylmää vettä puolet siitä.

Lämpeni ripa (ei nyt tulikuumaksi), luulenpa että kylmän veden eristevaikutus ja hitaampi lämpöliike ovat taustalla, ja kuuma kattila vei elektronimeren tavoin lämpöä myös ei-eristettyyn metalliripaan.

Erilaiset jäätymisilmiöt ovat aika yleisiä, kun tekee sen puhtaalla vedellä eikä sopivia kiteytymiskeskuksia ole. Sakkaisella hernekeitolla voi koittaa kuumentamisen ilmiön, lämpö ei siirry pinnalle, ja saadaan kivoja poksahduksia.

Sinänsä myös sanotaan, että vesi muuttuu kiinteäksi vasta esim. - 70 C, jotenka eriskummalliset käyttäytymiset mahdollisia. Jo se, että normaalisti H2O vesi pitäisi olla kaasumainen eikä neste (esim. vetysidokset).
mikar
 
Viestit: 563
Liittynyt: 17.09.2009 17:56

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja penttinen » 02.08.2010 15:10

Piru, Ei pitäis koskaan tehdä nopeita johtopäätöksiä..
penttinen
 
Viestit: 779
Liittynyt: 16.09.2009 22:13

Re: lämmön pakeneminen/johtuminen ??

ViestiKirjoittaja siviili2003 » 04.08.2010 10:15

Voisiko olla niin että kun vesi on raskaimmillaan +4 celsiuksen lämpötilassa että se johtuukin Deuteriumoksidin eli raskaanveden ominaisuuksista, koska raskas vesi jäätyy jo +3.82 lämpötilassa?

viite:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Raskas_vesi

luonnonvedessä sitä on joka 6600 pisara.
Avatar
siviili2003
 
Viestit: 2911
Liittynyt: 16.09.2009 20:08

Seuraava

Paluu Fysiikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron