siviili2003 kirjoitti:tosta soda lime aineesta sen verran että ei maksa vaivaa ostella sokuria ja alkaa kiljupönttöä tekemään, koska siitä kaasut tulee hitaasti, tuo soda lime aine luovuttaa sitomansa hiilidioksidin alle puolessa tunnissa, ja sitä kaasua on vapaapaineisena noin 440 litraa/1 litra Soda limeä.
Kiljun tekemisessä menee 2 vuorokautta pulsaattorikoneella kun se on 10 prosenttista. Normaalistikkin kuohukäyminen kestää 3 - 5 vuorokautta ja jos käymisen saa nopeutettua siten, että se on 10 prosenttista 24 tunnissa, se on sensaatio jonka menetelmän voi myydä kelle tahansa alkoholin valmistajalle. Käymistä voidaan hieman nopeuttaa myös esim. hirvensarvisuolalla. Suomessa esimerkiksi Altia valmistaa tislettä jatkuvatoimisella prosessilla, menetelmä on maailman laajuisesti ainutlaatuinen. Siinä on viisi säiliötä joista vierre pumpatan ensimmäisestä 2 prosenttisena seuraavaan ja seuraaavasta 4 prosenttisena jne. Aikaa kymmenen prosenttiseen rankkiin menee 48 tuntia eli kaksi päivää ja sen jälkeen se tislataan. Sokerista puolet muuttuu hiilidioksidiksi ja toinen puoli etanoliksi. Jos käytät vierteessä 5 kg sokeria, noin 2 vrk kuluttua käytössäsi on 2,5 kg hiilidioksidia ja 2,5 kg etanolia, joka tosin täytyy erottaa vierteestä tislaamalla.
Yksi kg CO2 = 555,96 litraa ja jota 5 kg sokerista saadaan käymisellä 2,5 kg eli 1389,89 litraa
Yksi mooli CO 2 = 44.0g (CO 2 = 12,0 g + 32,0 g = 44.0g)
Yksi kilo sisältää 22,730 moolia CO 2 (1000 g / 44.0g/mooli)
Yksi mooli on 24.47L (Boylen lain 25 ° C: ssa ja 1 ilmakehän paineessa)
Tilavuus yksi tonni CO 2 = 22730 moolia × 24.47L/moolia = 556200L = 556.2m ³
Yksi tonni CO 2 vie 556.2m ³ tilavuuden.
Koskenkorvalla kun ei ollut vielä hiilidioksidin talteenottoa, kaasu meni taivaan tuuliin ja silloin sitä sai lähes ilmaiseksi. Nykyisin kaasu otetaan talteen ja myydään teollisuudelle hitsaus, elintarvike ym. kaasuksi. Esim. Ilmajoella Sammutinhuolto Nevanperä hakee viinatehtaalta hiilidioksidia ja täyttää niin sammutin kuin hitsauspullot suhkot edullisesti.