Sivu 1/11

Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 08.01.2012 18:31
Kirjoittaja siviili2003
Jänskiä kiteitä, tuottavat sähköä kun hiukka naputtelee:

http://www.youtube.com/watch?v=K3G2QM5a ... re=related

tuo pesusooda on helppo hankinta, mutta mistäs viinikiveä (muualta kuin viinipullon pohjalta)



Edittiä: klo 15.45 löytypäs viinikiveä ihan nurkan takaa, Riihivilla (http://www.riihivilla.com) myy villalangan värjäykseen ?puretus? ainetta.
niinpä piti sitten aloittaa piezokiteiden (rochelle salt) valmistus.

oli suorastaan uskomatonta että 2 desilitraan voi liueta semmoiset määrät kiintoainetta!

laitoin 100 grammaa (eli noin desilitran) viinikiveä kaliumbitartraattia puolen litran keittolasiin lisäsin sitten tislattua vettä 300 millilitran viivaan asti, kuumensin vesihauteessa kuten videolla esitetään 177 fahrenheitin (81 astetta celsiusta) lämpötilaan, ei minkäänlaista liukenemisen merkkiäkään, kun lusikalla sekoittamisen lopetti niin valkoinen jauhe jäi paksuna kerroksena pohjalle ja vesi erottui sen päälle kirkkaana.
sitten aloin lisäilemään kidesoodaa puolen teelusikan annoksina, joka kerta kuohahti rankasti ja ilmeisesti hiilidioksidia vapautui, kerran luiskahti koko teelusikallinen kerralla, vaahto turposi keittolasin reunojen yli, sekoitin joka kidesooda lisäyksen välillä että vaahto haihtui, mutta loppujen lopuksi olinkin lappanut sinne keitinlasiin ainakin 20 teelusikallista, eikä viinikiven liukenemisesta ollut merkkiäkään, (alkoi tuntua toivottoman pitkästyttävältä), mutta sitten tapahtui yllättävä käänne, olin kipannut jo yli 20 tl soodaa sekaan ja muutaman vielä päälle, niin alkoi näyttää ettei enää kuohahtele samaan malliin, lisäsin vielä varovasti soodaa ja huomasin että se viinikivi olikin haihtunut, ei ollutkaan pohjalla enää paksua mättöä valkoista liejua, ja tosiaan liemi alkoi selkeytymään, huoneessa leijaili koko keitto operaation ajan haju joka muistutti hyvin palaneen hevonlantakompostin hajua, olisko ollu kaliumia hiilidioksidin matkassa? (kuinkahan monta kuutiometriä sitä hiilidioksidia vapautuikaan) viimen liemi oli aivan kirkasta, suodatin sen kuumana kahvisuodattimen läpi pakasterasiaan ja jätin sen tuonne huoneen nurkkaan lepäämään, liemi oli juoksevaa kuin vesi mutta ei kuitenkaan läpäissyt suodatin paperia niin liukkaasti kuin vesi tekee, siinä kun lorotteli sitä lientä siihen purkkiin, muodostui liemen pintaan kuin pieniä pallosia jotka heti hävisivät, lienee ollu jo jotain sähköstaattista ominaisuutta kun silleen teki, otin tämän kokeilun aikana joitakin kuvia ja voin ne laittaa foorumille jos kiinnostaa.

EDITTIÄ, nyt tulee kuvat alle

#
Piezojuttu

Kuva

#

Kuva

#

Kuva

#

Kuva

#

Kuva

#

Kuva

#



Valmiista kiteistä ei ole vielä kuvaa, koska ne on kasvatusastiassa vielä kovin "Utuisia", siis eivät vielä tarkkarajaisia, mutta sormenpään kokoisia möykkyjä kuitenkin. Rochelle suola on elintarvikelisäaine E337, sitä saa esim Algol oystä 25 kilon säkeissä jos ketä kiinnostaa kasvattaa oikein JÄTTIKIDE.

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 08.01.2012 18:56
Kirjoittaja mikar
pystytkös tekemään halutunlaisia kiteitä, vaikkapa iso kokoisen

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 08.01.2012 20:12
Kirjoittaja jussik5
Testasin just tollasella "hiukka" isommalla kiteellä.
Potkasee ihan samallalailla kuten videossa AC-alueella.

Kuva

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 08.01.2012 23:30
Kirjoittaja mikar
hieno kide, mutta jos haluaisi saada vieläkin vähemmän kidevirheitä, miten se tehdä, miten siellä kattilassa saisi molekyylit "pihteihin" ja sopivaan asentoon

http://www.emilydaniels.com/2011/10/mak ... elle-salt/

http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_growth

narun/siiman päähän voi sitoa aikaisemmin tehdyn siemenkiteen
http://www.seawhy.com/xlrs.html

ja laittaa kylläiseen liuokseen kasvamaan, ja panna kädet ristiin minkälainenköhan sieltä tulee,

siemenkiteen muodostuminen pitäisi myös hallita

http://en.wikipedia.org/wiki/Seed_crystal

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 09.01.2012 05:44
Kirjoittaja siviili2003
Liuoksesta pitää tehdä jo kuumana kylläinen, sitten heittää liemeen jo aiemmin kasvatettu siemen kide, sitten järjestää jäähtyminen hallituksi niin että liuos jäähtyy vaan 1 asteen tunnissa tai kahdessa tunnissa, tällä reseptillä tulee kyllä vaikka kuinka isoa kidettä.
tämän lisäksi voi järjestää sen kiteytymisen kahden metallielektrodin väliin ja elektrodeihin tasajännite, niin kide kasvaa haluttuun suuntaan.
jos sais nää elektrodit jotenkin jäämään kiteen sisään kasvatuksen aikana niin siitä voi olla hyötyä kunhan kide on kasvatettu riittävään mittaan, sitten voi käyttää mainiona radiokiteenä :)

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 09.01.2012 16:18
Kirjoittaja mikar
mielenkiintoista,

Nasahan on yrittänyt "Larger crystals of Rochelle salt have been grown under conditions of reduced gravity and convection on board Skylab" http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sodium_tartrate

mitenkähän tämä jännite pitäisi toteuttaa, eikös siinä ala aika helpolla elektrolyysi, ja kovin pienellä sähkökentällä ei saane molekyylejä haluttuun asentoon

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 09.01.2012 21:37
Kirjoittaja mikar
missäköhän olisi hyvä ohje, miten tehdä erilaisia siemenkiteitä

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 09.01.2012 22:36
Kirjoittaja Vipunen
liuos jäähtyy vaan 1 asteen tunnissa tai kahdessa tunnissa


Tuo jäähtyminen onnistuisi varmaankin parhaiten kivikautisen "heinähatun" sisällä. Se on eräänlainen heinistä tehty pannumyssy ja sitä käytettiin ennen ruuan kypsentämiseen siten, että keitos kiehautettiin kerran ja sen jälkeen sen päälle laitettiin heinähattu. Ruoka kypsyi hitaasti ajan kanssa heinähatun sisällä.

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 10.01.2012 03:56
Kirjoittaja mikar
Hyvät kuvat!

Nyt vaan paremmat kiteet kuin Nasa, jokos sähkökenttä on valmiina ;)

Re: Keitokset ja kemialliset reaktiot

ViestiLähetetty: 10.01.2012 15:13
Kirjoittaja siviili2003
Kiteiden kasvattamisesta löytyy ohjeita netistä hakusanoilla Crystal growing, mulla on hirmuhyvä kirja Piikiteiden ja puolijohteiden teosta (alan perus teos) Walter R Runyan: Semiconductor Technology

Ensin kasvatetaan siemenkiteitä randomilla tyyliin tulee mitä tulee, ja sitten valikoidaan pinseteillä muotovaliot erilleen.

sitten kun halutaan kasvattaa isoja hyvän muotoisia, niin tehdään ylikylläinen liuos jota aletaan joko jäähdyttää tai haihduttaa (tai jopa molempia yhtäaikaa).
pinsetillä tipautetaan liemeen siemenkide, jos se liukenee, niin sitten pitää odottaa hetki että liuos jäähtyy ja testata niin monta kertaa uudestaan pudottamalla siemenkidettä että ei enää liukene, jolloin siemen kiteen ympärille alkaakin muodostua kasvava struktuuri.
Näin se lähtee liikkeelle myös piikiekkotehtaalla, siellä vaan pii on sulassa tilassa ja just jähmettymisen rajalla.

sähkökentän saa aikaan myös laittamalla kiteytymisastian ulkopuolelle toiset elektrodit ja niihin liittää sähköstaattisen kentän vaikkapa 2000 volttia.
niin eipä tapahdu elektrolyysiä mutta kide tietää mihin suuntaan pitää kasvaa.