Jänskiä kiteitä, tuottavat sähköä kun hiukka naputtelee:
http://www.youtube.com/watch?v=K3G2QM5a ... re=related
tuo pesusooda on helppo hankinta, mutta mistäs viinikiveä (muualta kuin viinipullon pohjalta)
Edittiä: klo 15.45 löytypäs viinikiveä ihan nurkan takaa, Riihivilla (http://www.riihivilla.com) myy villalangan värjäykseen ?puretus? ainetta.
niinpä piti sitten aloittaa piezokiteiden (rochelle salt) valmistus.
oli suorastaan uskomatonta että 2 desilitraan voi liueta semmoiset määrät kiintoainetta!
laitoin 100 grammaa (eli noin desilitran) viinikiveä kaliumbitartraattia puolen litran keittolasiin lisäsin sitten tislattua vettä 300 millilitran viivaan asti, kuumensin vesihauteessa kuten videolla esitetään 177 fahrenheitin (81 astetta celsiusta) lämpötilaan, ei minkäänlaista liukenemisen merkkiäkään, kun lusikalla sekoittamisen lopetti niin valkoinen jauhe jäi paksuna kerroksena pohjalle ja vesi erottui sen päälle kirkkaana.
sitten aloin lisäilemään kidesoodaa puolen teelusikan annoksina, joka kerta kuohahti rankasti ja ilmeisesti hiilidioksidia vapautui, kerran luiskahti koko teelusikallinen kerralla, vaahto turposi keittolasin reunojen yli, sekoitin joka kidesooda lisäyksen välillä että vaahto haihtui, mutta loppujen lopuksi olinkin lappanut sinne keitinlasiin ainakin 20 teelusikallista, eikä viinikiven liukenemisesta ollut merkkiäkään, (alkoi tuntua toivottoman pitkästyttävältä), mutta sitten tapahtui yllättävä käänne, olin kipannut jo yli 20 tl soodaa sekaan ja muutaman vielä päälle, niin alkoi näyttää ettei enää kuohahtele samaan malliin, lisäsin vielä varovasti soodaa ja huomasin että se viinikivi olikin haihtunut, ei ollutkaan pohjalla enää paksua mättöä valkoista liejua, ja tosiaan liemi alkoi selkeytymään, huoneessa leijaili koko keitto operaation ajan haju joka muistutti hyvin palaneen hevonlantakompostin hajua, olisko ollu kaliumia hiilidioksidin matkassa? (kuinkahan monta kuutiometriä sitä hiilidioksidia vapautuikaan) viimen liemi oli aivan kirkasta, suodatin sen kuumana kahvisuodattimen läpi pakasterasiaan ja jätin sen tuonne huoneen nurkkaan lepäämään, liemi oli juoksevaa kuin vesi mutta ei kuitenkaan läpäissyt suodatin paperia niin liukkaasti kuin vesi tekee, siinä kun lorotteli sitä lientä siihen purkkiin, muodostui liemen pintaan kuin pieniä pallosia jotka heti hävisivät, lienee ollu jo jotain sähköstaattista ominaisuutta kun silleen teki, otin tämän kokeilun aikana joitakin kuvia ja voin ne laittaa foorumille jos kiinnostaa.
EDITTIÄ, nyt tulee kuvat alle
#
Piezojuttu
#
#
#
#
#
#
Valmiista kiteistä ei ole vielä kuvaa, koska ne on kasvatusastiassa vielä kovin "Utuisia", siis eivät vielä tarkkarajaisia, mutta sormenpään kokoisia möykkyjä kuitenkin. Rochelle suola on elintarvikelisäaine E337, sitä saa esim Algol oystä 25 kilon säkeissä jos ketä kiinnostaa kasvattaa oikein JÄTTIKIDE.