Ilmalämpöpumpun toimintojen karvalakkiohjaus

Ilmalämpöpumpun toimintojen karvalakkiohjaus

ViestiKirjoittaja mate » 17.01.2016 13:57

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=21126.0

Olisiko arvoisalla asiantuntijaraadilla ideoita miten toteutetaan yksinkertaisimmillaan ilmalämpöpumpun karvalakkimallinen ohjaus mikrokontrollerilla / ARDUINO MEGA / Raspberry Pi:lä tai perinteisellä logiikalla?

Entisenä Ladan omistajana voisin kuvitella että halvimmillaan homman saisi totetettua ehkä jopa ihan normi TTL-piireillä.

Ilmalämpumpun toiminta on periaatteessa kuitenkin aika yksinkertainen, lukuunottamatta invertterimallien ohjauksen toteuttamista. Korkeimman mahdollisen hyötysuhteen hintana kuitenkin on äärimmilleen viritettyjen materiaalien vahvuudet ja sitämyöten käsissä onkin Ladan sijaan Formula-autoista tuttu äärimmäisen hieno mutta vikaherkkä rimpula jonka korjaus on vaikeaa ja helvetin kallista. Tuo sama silkkaan rahastamiseen perustuva kuvio taitaa olla aika tuttu meille kaikille Lada-ajan jälkeisistä autoista?

Noita kalliita mutta herkästi vikaantuneita ulkomailta tänne rahdattuja laitteen raatoja kasautuu vuosi vuodelta suurempia kasoja ja itse ainakin ajattelinkin että saattaisi olla ihan hyvä jos noita laitteen raatoja voisi edes soveltuvin osin hyödyntää uusiokäytössä ihan vaan vaikka niin että niistä purkaisi ja riisuisi ohjaukseen liittyvän turhan hifistelyn, ohittamalla kaiken epäolennaisen ja keskittyisi olennaiseen. Jos hyötysuhde saadaan 3 tuntumaan niin se olisi mielestäni kuitenkin ihan passeli luku.

Keskeiset osat olisi hyvä korvat suosiolla teollisuuskomponenteilla. ( Paisari ja perinteinen mäntäpumppu )

PS: Ennenkuin tämän tyyppisiä virityksiä rupeaa oikeasti itse kokeilemaan ja toteuttamaan niin pitää luonnollisesti huolehtia viranomaisten lukuisat vaatimista turvallisuusasioista. Sähkö + paloturvallisuus. Samoin kylmäaineiden kanssa touhutessa pitää huomioida viranomaisten keksimät kylmä-aineita koskevat omat vaatimukset.

PS1: Ja kaikkihan tietää että kylmä-ainejäämiä/voiteluaineita sisältävien kupariputkien kuumentaminen ja uudelleen juottaminen vapauttaa ympäristöön sinappikaasun tapaista hermomyrkkyä. Niitä ei parane hengittää itse eikä antaa muidenkaan altistua moisille myrkyille.

PS2: Lämpöpumppujen / kylmä-aineiden kanssa pelatessa tärkeintä on huolehtia että turvallisuus asiat on kaikin puolin kunnossa eikä aineita lasketa ilmaan + tietenkin että putkistot on tyhjiöity viimeisen päälle huolellisesti. Vähäinenkin ilma ja kosteus järjestelmän sisällä pilaa kaiken.
Avatar
mate
 
Viestit: 2
Liittynyt: 22.12.2015 08:37

Re: Ilmalämpöpumpun toimintojen karvalakkiohjaus

ViestiKirjoittaja siviili2003 » 17.01.2016 20:49

Mitäs anturituloja sulla on joiden mukaan logiikka pitäs saada pelaamaan?
Millä lämpötiloilla pitäs tapahtua mitäkin?
Arduinoon saa kaukosäätin ohjauksenkin:

https://www.youtube.com/watch?v=iFpAqG90zY0

https://www.youtube.com/watch?v=OogldLc9uYc

näitä lämpötila antureita saa useita Arduino megaan

Alla esimerkkikoodi kyseisen anturin toiminnanohjaukseen:

#include <DHT.h>
#define dht_apin A0 // Analog Pin sensor is connected to

dht DHT;

void setup(){

Serial.begin(9600);
delay(500);//Delay to let system boot
Serial.println("DHT11 Humidity & temperature Sensor\n\n");
delay(1000);//Wait before accessing Sensor

}//end "setup()"

void loop(){
//Start of Program

DHT.read11(dht_apin);

Serial.print("Current humidity = ");
Serial.print(DHT.humidity);
Serial.print("% ");
Serial.print("temperature = ");
Serial.print(DHT.temperature);
Serial.println("C ");

delay(5000);//Wait 5 seconds before accessing sensor again.

//Fastest should be once every two seconds.

}// end loop()
Avatar
siviili2003
 
Viestit: 2474
Liittynyt: 16.09.2009 20:08

Re: Ilmalämpöpumpun toimintojen karvalakkiohjaus

ViestiKirjoittaja mate » 21.01.2016 18:25

"Mitäs anturituloja sulla on joiden mukaan logiikka pitäs saada pelaamaan?"
"Millä lämpötiloilla pitäs tapahtua mitäkin?"

Kiitos "siviili2003". Hienoja laitteita ovat. Kiitos esimerkkikoodista.. Tarttee koittaa perehtyä..

Noloa myöntä että mun propellit ei oikein pyöri, eli suoraan sanottuna tajua mitään noin hienon ja kryptisen koodin päälle. Syntaksit vähän tökkii :-)

Olen kyllä aika etevä tietotekniikassa ja linuxin terminaali käskyjä osaan käyttää mutta scriptien suunnittelut ovat jääneet vähemmälle. Itselle ovat tutumpia ja helpommin ymmärrettäviä TTL-loogisista piireistä toiminnat ja totuustaulut. Erityisesti noi AND-piirit oli helppoja ja mukavia hahmottaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Looginen_portti

Toisaalta tekninen kehitys on ollut melkoista.. Noissa uusissa laitteissa olisi kieltämättä ideaa. Pienitehoisina 5VDC laitteina noi saisi toimimaan vaivattomasti vaikka 6V akun varassa ja ainakin ohjauksen saisi toimimaan todella järkevällä hyötysuhteella. Lisäksi noissa olisi tuo hienosäätämisen mahdollisuus, vieläpä kaukosäätimellä tai kokonaan langattomasti netin kautta. Miellyttävin sisälämpötilojen kanssa pelatessa säätö on tärkeää ja toleranssit on yllättävän pieniä.

Muutama aste alas ja on vilu, muutama aste ylös niin on liian lämmin. Hienosäätöä kaivataan.

Jotta tuon yksinkertaisuudessaan Ladaa muistuttavan karvalkkimallisen lämpöpumpun hyötysuhteen saisi pidettyä tasaisesti tapissaan niin ajattelin että olisi hyvä suunnitella koko järjestelmä hieman laajempana kokonaisuutena niin että samassa järjestelmässä olisi rinnan sekä käyttöveden lämmitystä ja ilman lämmitystä ja joiden keskinäistä työtä magneettiventtiileillä tarpeen mukaan jaetaan. Kun huonelämpö nousee liikaa niin aletaan lämmittämään vettä ja vastaavasti kun huonelämpö laskee liikaa niin lämmitetään huoneilmaa. Kaksi lauhdutinta ja ulos yksi höyrystin.

Itse näkisin että tämän tyyppisessä pelkistetyssä karvalakkiratkaisussa kannattaisi heti kättelyssä suosiolla luopua sisätilojen jäähdyttämisestä jotta nelitie venttiilin voi jättää pois ja systeemistä saisi helpomman toteuttaa.

Itse-asiassa paremman systeemin suunnittelu on aika vaativaa hommaa. Kun muutoksia tekee ja tuommoista kokonaisuutta lähtee miettimään niin siinä onkin huomiotava iso määrä toinen toisestaan riippuvaa muuttujaa. Ei se olekkaan niin helppo juttu sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen, alkaen valitusta kompressorista ja kylmä-aineesta ja tarvittavasta lämmitystehosta, lauhduttimen/lauhduttimien ja höyrystimen koosta, putkiston kokoon ja kylmä-ainesäiliön kokoon. Haluttua max. tehoakaan ei voi niin suoraviivaisesti kasvattaa, sillä pelkästään kiinteistön sulakkeet asettavat omat rajoitteensa. Vähänkin järeämmän kopressorin käynnistysvirrat ovat hetkellisesti yllättävän suuria. Kiinteistön sulakekoon kasvattaminen lisää puolestaan sähkön hintaa ja vähintään peruslaskujen suuruutta.

Oli miten oli. Hyvin tehtynä moni alkuperäinen osa menisi väkisin uusiksi ja lopputuloksena olisi hyvä mutta kallis systeemi. Kaukana alkuperäisestä karvalakki ajattelusta :-)


Täytyypä vielä miettiä..
Avatar
mate
 
Viestit: 2
Liittynyt: 22.12.2015 08:37

Re: Ilmalämpöpumpun toimintojen karvalakkiohjaus

ViestiKirjoittaja siviili2003 » 21.01.2016 21:07

Romikselta voi saaha aika edullisesti vanhoja laitoskylmäkön kompressoreita ja niitä lauhduttimia, tai jos hyvin käy niin saatat päästä mukaan tarjouskilpailuun jossa pyydetään purkamaan semmoiset pois jostain lopetetusta kaupasta tai ravintolasta, siinä saat sitten käyvät romut ilmaseksi ittelles kun teet pistämättömän alimman tarjouksen urakanvalvojalle. :idea:

Vielä linkkiä näihin moniin sovelluksiin joita Arduinolla saa:

https://brainy-bits.com/tutorials/

klikkaile linkistä niitä kiinnostavia projekteja niin alareunoissa on ne koodit ja zipit
Avatar
siviili2003
 
Viestit: 2474
Liittynyt: 16.09.2009 20:08


Paluu Linkit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron